Menü
Ön itt jár: Kezdőlap >

IBM

IBM

Az IBM, vagyis International Business Machines egy egyesült államokbeli székhelyű, multinacionális informatikai cég. A cég részvénye egyike annak a harminc részvényből álló kosárnak, amelyből a Dow Jones Ipari Átlagot számítják.

A legnagyobb és talán legismertebb informatikai cég. A céget szokták „Kék Óriás” (Big Blue) néven is emlegetni (kék színű logója miatt).

Jelenleg az IBM termék- és szolgáltatási palettája igen széles. Részt vesz hardvergyártásban és szoftverfejlesztésben egyaránt.

Az IBM Personal Computer (PC) megalkotója, rendkívül sok szabadalom tulajdonosa, a Linux egyik legelső nagy támogatója. A cég többek között a szervereiről, a processzorairól, merevlemezeiről és a PC-kről ismert. A nevéhez fűződik a Power és a PowerPC architektúra.

Az IBM igen jó helyezéseket ért el a szuperszámítógépek világranglistáján: a TOP500 lista első 10-es csoportjából 5 helyet IBM-gépek foglalnak el: a 3., 5., 8. és 9. helyen Blue Gene típusú modelljei állnak, míg a 10. helyet egy iDataPlex típusú szuperszámítógép áll (ld.: TOP500, 2013. november).

A cég ismertebb kiszolgáló sorozatai:

zSeries (korábban S/390) nagygépes vonal
iSeries (korábban AS/400) középkategóriás vonal (midrange)
pSeries (korábban RS/6000 ill. RISC System/6000) RISC processzor architektúrára épülő szerverek
xSeries Intel-processzoros szerverek
Korábbi gépek:

S/360- S/370 nagygépes kategória
1401, 7450
PC-processzorcsaládok:

PowerPC sorozat
A legújabb generációs játékkonzolok szinte kivétel nélkül az IBM által fejlesztett processzorokat tartalmazzák; pl. a PlayStation 3 játékkonzol Cell processzora Sony-Toshiba-IBM közös fejlesztés eredménye, az Xbox 360 CPU-ja hárommagos IBM Xenon processzor, a Nintendo Wii konzolokban IBM PowerPC alapú Broadway processzor van.

Az IBM nemcsak hardvert gyárt, termékei között szerepelnek szoftverek is. Íme legfontosabbak listája:

Operációs rendszerek: OS/390, OS/400, AIX névre hallgató UNIX operációs rendszer,
JVM megvalósítás: Jikes, J9
Mentőrendszer: IBM Tivoli Storage Manager
Levelező- és csoportmunkaszoftver: Lotus Notes levelező kliens, Lotus Domino levelező szerver, Lotus Sametime videokonferencia szoftver
Irodai szoftvercsomag: Lotus Symphony
Adatbázis-kezelők: DB2, Informix
Alkalmazás szerverek és RAD eszközök: Websphere stúdió pl. banki környezetben eléggé elterjedt
Tervező- és kódgenerátor-eszközök: Rational termékvonal pl. Rational Rose
Rendszerfelügyeleti, biztonsági és adattárolási szoftverek: Tivoli termékek. Pl. Tivoli Directory Server
Üzletiintelligencia-szoftver: Cognos
Ezek egy részéhez felvásárlások útján jutott hozzá, majd beépítette őket saját termékpalettájába.

Az IBM sok szabad forrású rendszer elindítója és támogatója. Szoros együttműködésben van például az Apache Grouppal is. Ennek példája az Eclipse nevű fejlesztőeszköz, vagy ilyen a Derby névre hallgató, 100%-ban Javaban írt adatbázis-kezelő (korábbi nevén Cloudscape).

Támogatja Linux-ot és a Java technológiát.

Szoftverszabvány-alkotásban is jelentős szerepet vállal. Főleg az üzleti kommunikációs protokollokat lehetne megemlíteni.

Rendezés:

Keresés